Paardencoaching

Methodiek

Onze paardencoaching is gebaseerd op de methodiek: Equine Assisted Coaching. Dit is een manier van coachen waarbij het paard voor het grootste deel de rol van coach op zich neemt. Een paard denkt niet in (ver)oordelingen en is uiterst gevoelig voor signalen die een ander - bewust of onbewust - geeft. Een paard reageert. En dat roept reactie op. Dit geeft u, zo nodig ondersteund vanaf de zijlijn door de coach, een bevestiging van wat u onbewust allang weet: het onbewuste wordt bewust. Dat biedt ruimte voor groei, om keuzes te maken en nieuwe dingen uit te proberen.

 

Het gaat om de ervaringen met het paard: wat doet dat bij mij? Herken ik dat? Wat gebeurt er dan precies? Ben ik daar blij mee of wil ik er iets aan veranderen? De ervaringen met het paard kunt u vertalen naar uw ervaringen in  het dagelijks leven.

 

Er wordt niet op de paarden gereden, tijdens de oefeningen sta je met beide benen op de grond. Het is duidelijk dat het welzijn van het paard tijdens de coaching belangrijk is: er wordt respectvol met het paard omgegaan. Zoals ook respectvol omgegaan wordt met u en uw coachvraag.

 

Voor een goede, verdiepende sessie vind de coaching plaats op individuele basis. Maar het is ook mogelijk om in teams kennis te maken met paardencoaching.

Waarom paarden?

Paarden zijn kuddedieren

Om te overleven is het essentieel dat ze goed leiderschap onmiddellijk herkennen. Het is voor hen van levensbelang om samen te werken, maar wel binnen een duidelijke orde. Voor ons mensen is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. We kunnen dus op dit gebied van hen leren.

 

Paarden zijn prooidieren

Het is daarom essentieel voor hen om alert en gericht te zijn op hun omgeving en signalen binnen de kudde. Ze zijn uiterst sensitief en gevoelig voor dat wat niet klopt of dat wat ontbreekt. Gedrag wat niet helemaal klopt wordt direct door hen herkend en zij reageren daarop. Paarden kunnen ons zo helpen om authentiek te zijn en de eigen kracht te ontdekken.

 

Hierdoor zijn paarden bij uitstek geschikt om ons te helpen bij persoonlijke ontwikkeling, organisatieontwikkeling en leiderschap.